(4 portioner)
· 1 kg skivade morötter
· 1 hackad gul lök
· 1 liter vatten
· 1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
· 1 burk kokosmjölk (light eller vanlig)
· Saften av en limefrukt
· Salt & svartpeppar
Koka morötterna och löken tillsammans med vattnet och buljongen tills morötterna är mjuka. Mixa sedan allt med en stavmixer och tillsätt därefter kokosmjölken och limen. Låt koka upp igen innan det serveras.
Eftersom buljontärningar innehåller glutamat och många andra konstiga tillsatser brukar jag byta ut tärningarna i recept mot flytande fonder som finns att köpa i glasflaskor. Lite dyrare men har heller inte lika många tillsatser och är ofta godare. Det börjar även komma ekologisk fryst buljong i frysdiskarna hos välsorterade mataffärer. Tänk på att inte salta lika mycket när du använder fond som när du använder buljongtärning, de innehåller nämligen ofta lite mer sälta. 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrad flytande fond.
· 1 kg skivade morötter
· 1 hackad gul lök
· 1 liter vatten
· 1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
· 1 burk kokosmjölk (light eller vanlig)
· Saften av en limefrukt
· Salt & svartpeppar
Koka morötterna och löken tillsammans med vattnet och buljongen tills morötterna är mjuka. Mixa sedan allt med en stavmixer och tillsätt därefter kokosmjölken och limen. Låt koka upp igen innan det serveras.
Eftersom buljontärningar innehåller glutamat och många andra konstiga tillsatser brukar jag byta ut tärningarna i recept mot flytande fonder som finns att köpa i glasflaskor. Lite dyrare men har heller inte lika många tillsatser och är ofta godare. Det börjar även komma ekologisk fryst buljong i frysdiskarna hos välsorterade mataffärer. Tänk på att inte salta lika mycket när du använder fond som när du använder buljongtärning, de innehåller nämligen ofta lite mer sälta. 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrad flytande fond.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar