onsdag 4 februari 2009

Ett fantastiskt litet bröd

Suveränt gott bröd med luftigt inre och frasig skorpa! Super enkelt att göra eftersom de inte behöver knådas, men resultatet blir lika snyggt som om man köpt det i ett franskt boulangerie.

- 5 dl fingervarmt vatten- 1 dl mjölk- ½ paket jäst- 2 tsk salt
- 1 msk honung- 12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)- mjöl till utbakningen.

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över vattnet och rör om med trägaffel tills jästen löst upp sig. Häll i resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen, täck bunken med en handduk och jäs 1-1 ½ timme. Värm ugnen till 250 grader och smörj två bakplåtar alt. täck dem med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället - knåda INTE. Strö ytterligare lite mjöl degen och platta sedan ut det hela lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor och dela sedan dessa i 2-3 delar på sniskan. Lägg över bitarna på plåtarna och grädda sedan första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (låt den vänta under handduk vid första gräddningen). Låt svalna utan handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar