Suveränt gott bröd med luftigt inre och frasig skorpa! Super enkelt att göra eftersom de inte behöver knådas, men resultatet blir lika snyggt som om man köpt det i ett franskt boulangerie.
- 5 dl fingervarmt vatten- 1 dl mjölk- ½ paket jäst- 2 tsk salt
- 1 msk honung- 12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)- mjöl till utbakningen.
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över vattnet och rör om med trägaffel tills jästen löst upp sig. Häll i resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen, täck bunken med en handduk och jäs 1-1 ½ timme. Värm ugnen till 250 grader och smörj två bakplåtar alt. täck dem med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället - knåda INTE. Strö ytterligare lite mjöl degen och platta sedan ut det hela lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor och dela sedan dessa i 2-3 delar på sniskan. Lägg över bitarna på plåtarna och grädda sedan första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (låt den vänta under handduk vid första gräddningen). Låt svalna utan handduk.
onsdag 4 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar